Oman, perla mai putin cunoscuta a Orientului Mijlociu Stefania

Stefania
Oman, perla mai putin cunoscuta a Orientului Mijlociu

Cine ma cunoaste, stie deja ca imi place sa explorez locuri noi, indiferent cat de cunocute sau mai putin cunoscute sunt acele locuri. Acest lucru s-a aplicat si pentru calatoria in Oman. 

La o prima privire aruncata pe harta lumii, mi-a atras atentia aceasta tara, find in primul rand o tara araba (printre preferatele mele), apoi m-am gandit ca nu stiu asa multe lucruri despre acest loc. Stiam de Muscat ca este capitala, stiam de castelele ascunse din zona montana, de zona de plaja din partea sudica… si alte mici informatii rupte de ici, de colo. 

Si cum urma sa am cateva zile libere in luna mai, am spus ca acum e cea mai buna oportunitate sa descopar si aceasta perla mai putin cunoscuta a Peninsulei Arabe. Am inceput asadar o documentare temeinica, am luat biletele de avion, am stabilit itinerarul si am pornit la drum. Zborul a fost unul relativ scurt (am avut o escala scurta prin Dubai), apoi am aterizat pe aeroportul international din Muscat. Stiam ca viza o voi lua on arrival si ca se calculeaza in functie de numarul de zile (eu am dat 20 USD/ sedere). Am trecut de controlul de securitate foarte repede. Deja incepusem sa observ ca totul este foarte bine pus la punct. 

M-am intalnit cu ghidul care mi-a asigurat transferul si am pornit la drum. Asa cum am intalnit si in Dubai si Doha, calitatea drumurilor este exemplara, masini de lux la ordinea zilei, curatenie luna de parca orasul atunci a fost scos din cutie. Am inceput vizitele printr-un tur de oras in Muscat. Orasul in sine este foarte curat, cladirile sunt construite pastrand specificul zonei, insa in acelasi timp au un design destul de modern, iar atmosfera generala pe care am simtit-o aici a fost una de liniste si relaxare. Turul de oras a inclus Moscheea Sultanului Qabooz, una dintre cele mai impresionante moschei pe care le-am vazut pana acum (se viziteaza doar de dimineata pana la ora 14:00), cladirea Operei, unde au venit sa concerteze artisti foarte cunoscuti din intreaga lume, palatul regelui (care se poate vizita doar pe exterior), un muzeu despre traditiile zonei, ce include vesminte specifice din toate regiunile tarii, unelte folosite de pescari inainte ca tara sa cunoasca dezvoltarea din perioada moderna, si nu in cele din urma si partea veche a orasului, Mutrah, unde am petrecut cateva minute printre tarabele pline de tamaie (specifica tarii si prezenta peste tot), chipiile traditionale omaneze si multe alte mici nimicuri care te atrag fara sa vrei.

Am incheiat ziua cu o cina la Hotelul The Chedi, care a fost o experienta de neuitat: cina foarte frumos pregatita, apoi o mica plimbare prin incinta hotelului pentru a admira apusul deasupra piscinei de langa malul apei. Ce poti sa ceri mai mult de atat? Urmatoarea zi am avut pe lista vizita spre zona montana Jabel Akhdar, cu o mica oprire pe drum la un castel bine ascuns in munti.

Drumul este putin cam lung, iar peisajul nu este neaparat spectaculos, insa tocmai acest lucru face vizita la castel mult mai interesanta, acesta aflandu-se intr-o oaza bogata cu foarte multi palmieri. Castelul Nizwa face parte din patrimoniul UNESCO si este unul dintre cele mai vizitate castele din Oman. Ajungand acolo din pacate in jurul pranzului vizita a fost destul de scurta, cu promisiunea ca urmatorul castel va fi si mai frumos. 

Am ajuns astfel la hotelul Alila. Un hotel construit parca din piatra, cu decoruri tipic orientale cu tente locale. Privelistea de la piscina spre vale este una de vis. Multa liniste, intr-un loc retras, este un hotel ideal pentru a-ti reincarca bateriile pentru cateva momente inainte de a porni din nou la drum. La intoarcerea din munti ne-am oprit la castelul Nakhal. Castelul este si acesta foarte interesant, situat in mijlocul unei oaze de palmieri asemenea unei paduri dese de la munte. Aici am stat mai mult, intrand in fiecare incapere si pozand fiecare coltisor al castelului. 

A urmat apoi satul Wakan. Asteptarea mea a fost de un sat traditional cu case din chirpici si mestesuguri locale (acest loc a fost introdus pe moment la recomandarea ghidului). Insa nu pentru acest lucru este cunoscut acest loc. Ci pentru vederea panoramica asupra zonei inconjuratoare. Satul se afla la 2000 de metri inaltime si, odata ajuns acolo, in fata ta porneste o poteca care te duce prin intreg satucul, cu mici popasuri din cand in cand pentru locuri de belvedere. A fost o recomandare de nota 10 care mi-a depasit asteptarile. 

Insa chiar si cu vizita la acest sat, spre sfarsitul calatoriei, am lasat cea mai frumoasa zona a intregii tari: Fiordurile din Musandam. Comparata de multi cu fiordurile norvegiene, regiunea Musandam din mica enclava Khasab este cel mai popular loc de petrecere a timpului liber atat pentru turistii care viziteaza Oman, cat si pentru cei care vin din Emirate (fiind la doar trei ore distanta fata de Dubai).

Acest loc este renumit pentru apele turqoise, zonele de snorqeling si nu in ultimul rand pentru delfini. O plimbare cu barca traditionala in aceasta zona sigur te va face sa te indragostesti de acest loc unic. Calatoria in Oman a fost cu siguranta una plina de locuri minunate care mi-au depasit asteptarile. Cuvintele nu cred ca pot descrie cu exactitate frumusetea locului, abia prin poze pot reda putin din farmecul pe care l-am intalnit acolo. Astfel va invit sa admirati pozele din aceasta destinatie si sa decideti singuri daca merita sau nu sa puneti pe lista si aceasta minunata tara.

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/pers., efectuata in perioada 04.09.2024 - 04.11.2025.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia

 
  Muta ferestra